Riportkészítés

BE Product imageAE Product image

A rendszergazdának nehezebb a feladata, mint azt gondolnánk. Papíron, de még egy Excel-táblázatban is rendkívül idő- és munkaigényes lenne nyilvántartani és áttekinteni, hogy változott-e a gépek hardverfelépítése, vagy hogy milyen programok frissültek, illetve melyek várnak még frissítésre.

A Linux Extension for AIDA64 képes feltérképezni a számítógép hardver- és szoftverösszetevőit, jelentést készíteni erről – akár teljesen automatizáltan is –, és ezeket az adatokat egy központilag kijelölt gépre küldeni. Innentől kezdve csak annyi a rendszergazda feladata, hogy átnézze a jelentéseket, és megoldja az esetleges problémákat.

A Linux Extension for AIDA64-gyel a riportkészítés rendkívül egyszerű. Válasszuk ki a számítógép számára megfelelő architektúrájú fájlt, majd a fájl után adjuk meg a paramétereket: „./aida64 [paraméterek]”

A Linux Extension for AIDA64 CSV-fájlba menti a riportokat, mert ezzel a formátummal a legegyszerűbb dolgozni, és könnyedén importálható adatbázisba is.

Ügyeljünk arra, hogy a riportok azonos nyelven készüljenek! Ha például eddig magyar nyelven készültek a riportjaink, de a jövőben angol nyelvű jelentéseket szeretnénk, akkor a nyelvváltás után az új riportokat ajánlott a korábbiaktól külön tárolni, különben minden információt változásként azonosít, majd az AIDA64 változáskezelője.

Paraméterek

-h

Rövid leírás a paraméterekről. (A programban csak angolul érhető el)

-d

Hibakeresési mód. Az lshw által készített hibakeresési információkat egy XML fájlba írja az aktuális (vagy a megadott) könyvtáron belül. Ajánlott a -l paraméterrel együtt használni.

-l <fájlnév>

Minden üzenetet és hibát a megadott fájlba ír.

-e

Nem talált vagy ismeretlen rendszeradatok naplózása. A „-d” kapcsolóval ajánlott használni.

-o <mappa>

A célmappát adja meg.

-g <nyelv>

Nyelvazonosító kód. Az /lng mappában léteznie kell a megadott nyelvi fájlnak. Az alapértelmezett nyelvbeállítás az „en” (angol).

-x <fájlnév>

Az lshw által korábban készített XML-fájl betöltése az lshw parancs futtatása helyett.

-n <hostnév>

Megadott hosztnév használata a riport készítésekor. Az -x paraméterrel együtt használandó.

-s <nap>

Ez a szám határozza meg, hogy milyen időközönként készülhet a riport. Létrehozza az „aida64_last_report” nevű fájlt a /tmp könyvtárba, mely tárolja az utolsó riportkészítés dátumát.

Példaparaméterek

./aida64_x64 -g hu

A „/lng/hu.lng” fájlt keresi a program, ha megtalálta, betölti a magyar nyelvi fájlt, majd elkészíti az magyar nyelvű riportot.

./aida64_x64 -d -e -l hiba.log

A „hiba.log” fájlba fogja írni a talált hibákat.

./aida64_x64 -o /srv/riportok/

A /srv/riportok könyvtárba fogja elkészíteni a riportot.

./aida64_x64 -x /srv/lshw.xml -n Iroda-debian

Az LSHW-val készített XML-fájlt konvertálja át CSV-re, és az „Iroda-debian” hostnevet fogja használni a riporthoz.

./aida64_x64 -s 1

Naponta csak egy riportot készít a program, függetlenül attól, hogy hányszor indítjuk el a programot.