MS SQL adatbázis

BE Product imageAE Product image

A MS SQL Server kis és nagy hálózatok esetén egyaránt használható. A 2005 utáni adatbázisokhoz már a MS SQL Server 2005+ (MSOLEDBSQL) szolgáltató az ajánlott.

A szerverünkön nyissuk meg a MS SQL Management Studiót és az SQL-szerverhez való csatlakozás után állítsuk be, hogy milyen típusú hitelesítési módot szeretnénk használni (Windows-hitelesítési mód, vagy SQL Server és Windows-hitelesítési mód)! Az Adatbázisok mappára jobb egérgombbal kattintva hozzunk létre egy új adatbázist AIDA64 néven! Erre az adatbázisra kattintsunk szintén jobb egérgombbal, és indítsunk egy új lekérdezést az AIDA64 / SQL_Schema mappában található „DB - SQL Server.sql” séma alapján, ezzel létrehozva a szükséges táblákat!

Ajánlott erre a célra egy új felhasználót is létrehozni az SQL Serveren! Ehhez válasszuk a Biztonság / Bejelentkezések mappa gyorsmenüjéből az „Új bejelentkezés” opciót! Az Általános lapon adjuk meg a felhasználónk nevét, majd válasszuk ki az SQL Server hitelesítését, és írjuk be a felhasználó jelszavát is! Végül válasszuk ki alapértelmezettként a létrehozott AIDA64 adatbázisunkat és egy alapértelmezett nyelvet, majd állítsuk be a felhasználó jogosultságait is a „User Mapping” fülön! Itt válasszuk ki az AIDA64 adatbázist, és adjunk ehhez írási (db_datawriter) és olvasási (db_datareader) jogosultságot!

Az AIDA64 Business beállításainál válasszuk ki a „MS SQL Server” szolgáltatót, és adjuk meg a kiszolgálóhoz a szerverünk nevét, majd a hitelesítéshez szükséges adatokat, vagy használjunk Windows-hitelesítést. Ha megfelelő jogosultságokkal rendelkezünk, akkor az Adatbázis sorban kiválasztható a létrehozott AIDA64 adatbázisunk.

Amennyiben a „BULK INSERT” funkciót is szeretnénk használni, ahhoz az SQL Serveren is adjunk hozzáférést a felhasználó tulajdonságainál, a „Server Roles” lapon! Itt válasszuk ki a „bulkadmin” opciót! Ez felgyorsítja az új rekordok beszúrását a MS SQL Server adatbázisába. Továbbá szükséges beállítani egy hálózati mappát, amihez minden felhasználó írási jogosultsággal hozzáfér.

Tűzfalbeállítások

Amennyiben a kliensszámítógépeken hibaüzenetet kapunk, mely szerint a gépek nem tudnak csatlakozni a szerverhez, vagy egyéb probléma van a hozzáféréssel, az SQL Serveren futtassuk le az alábbi parancsot, amellyel megnyitjuk a 1433-as portot:

netsh advfirewall firewall add rule name="SQL Server" dir=in action=allow protocol=TCP localport=1433