Rólunk

Ugyan az AIDA64 termékcsaládot jegyző FinalWire Kft. csak 2010-ben alakult, az alapító tagjai olyan „veterán” szoftverfejlesztők, akik legalább 25 éves tapasztalattal rendelkeznek a saját területükön, és több mint egy évtizede közösen fejlesztenek rendszeralkalmazásokat. Az informatika világával való ismerkedést mindannyian a szép emlékű Commodore rendszerekkel kezdték, majd MS-DOS alapú PC/AT gépre váltottak, hogy megismerjék az assembly és Turbo Pascal nyelveket. Később, a Windows térnyerésével Visual C++ és Delphi nyelveken folytatták munkájukat. Az elmúlt 25 évben számos szoftverfejlesztési projektben vállaltak részt, főként a vállalati hálózatmenedzsment és rendszerdiagnosztika területén.

A FinalWire égisze alatt a célunk, hogy az 1995-ben megjelent ASMDEMO óta felhalmozott tapasztalatunk és tudásunk hasznosításával vezető diagnosztikai és hálózatmenedzsment-megoldásokat hozzunk létre, és a közel húsz éve folyamatosan fejlesztett, vezető hardverfelismerő technológiát az AIDA64-ben tökéletesítsük tovább. Az általunk készített alkalmazásokkal az ügyfelek mélyreható információkat szerezhetnek egy vállalati hálózat vagy akár egy otthoni számítógép minden részegységéről.

Az AIDA története

A hosszú múltra visszatekintő szoftver az AIDA64 nevet 2010-ben vette fel, miután az évek alatt több névváltáson is átesett. A program ősének fejlesztése 1995-ben kezdődött: egy tehetséges magyar programozó, Miklós Tamás – még assembly nyelven – ekkor írta meg az ACI nevű alkalmazást, amelynek célja a processzorok közti különbségek felderítése volt. Erre épülve készítette el még ugyanebben az évben az ASMDEMO-t, melynek egy része a hatékonyság, tömörség és gyorsaság kedvéért már Pascal nyelven íródott, miközben a hardverdetektáló kód nagyrészt továbbra is assembly nyelvű maradt. Az ASMDEMO már képes volt a számítógép komponenseinek felismerésére és diagnosztikájára.

Néhány évvel később a program felvette az AIDA, majd – miközben további funkciókkal bővült – az AIDA16 nevet. A Windows térnyerésével azonban egyre nehézkesebbé vált a DOS-os programok használata, köztük az AIDA16-é is. További probléma volt, hogy a szoftver felhasználói felülete változatlanul szöveges maradt, ami az ezredforduló igényeinek már nem felelt meg.

Ezt a hiányosságot pótolta a 2001-ben megjelent az AIDA32, amely teljes egészében Delphi nyelven íródott. Az immár grafikus felhasználói felületre épülő szoftver az év végére elnyerte azt a végleges kinézetét, melyet aztán Everest, majd AIDA64 néven is használt és használ a mai napig. Ez egy logikusan strukturált, könnyen kezelhető, jól átlátható felületet biztosít.

Az alkalmazás első magyar nyelvű lokalizációja 1998-ban készült el, majd nem sokkal később létrejött az orosz, német, spanyol és holland nyelvi modul is. Azóta a termék további több mint 35 nyelven vált elérhetővé.

A felhasználói visszajelzések a kezdetektől fogva fontos szerepet töltenek be a program fejlesztésében, javításában, és a fejlesztők a mai napig nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a felhasználók értesüljenek az általuk jelzett hiba sikeres javításáról.