Sebesség

XE Product imageBE Product imageAE Product imageEE Product image

Az AIDA64 átfogó benchmarkokon kívül célzott teljesítménymérő algoritmusokkal is rendelkezik, melyek az oldalmenü Sebesség kategóriájában találhatók. Ezek szintetikus benchmarkok, azaz a hardverek elméleti maximális teljesítményének felmérésére használhatók. A processzor (CPU) és a lebegőpontos műveleteket végző egység (FPU) teljesítményét mérő rutinok az AIDA64 többszálú teljesítménymérő motorjára épülnek, mely – a v4.00 vagy újabb verziók esetében – egy időben akár 640 programszálat és 10 processzorcsoportot is képes kezelni.


Az átfogó referencia-adatbázisnak köszönhetően az egyes mérések során kapott eredmények más konfigurációk eredményeivel összevethetők. Az eszköztáron lévő Eredmények gombra kattintva elmenthetjük és kezelhetjük az általunk lefuttatott benchmarkok eredményeit, többek között kikapcsolhatjuk az alapértelmezés szerint látható referenciaértékek és az általunk elmentett felhasználói eredmények megjelenítését.

Memóriaolvasás, -írás, -másolás és -késleltetés

A memóriabenchmarkok az adott művelet (olvasás, írás, másolás) elvégzése során elérhető maximális adatátviteli sebességet mérik. A késleltetés esetében a szoftver azt méri, hogy mennyi idő telik el addig, amíg a processzor megkapja a memóriából bekért adatot.

CPU Queen

Ez az integer benchmark a processzor elágazásbecslő logikájának hatékonyságát és a téves becslések hatását méri. A teszt a klasszikus „nyolckirálynő-problémára” keresi a megoldást egy 10x10 mezőből álló sakktáblán.

CPU PhotoWorxx

Ez a benchmark a CPU teljesítményét többféle 2D-s képfeldolgozó algoritmussal méri. A teszt elsősorban a processzor SIMD integer aritmetikai egységét és a memóriaalrendszert terheli le.

CPU ZLib

Ez az integer benchmark a ZLib tömörítőkönyvtár használatával méri a processzor és a memóriaalrendszer teljesítményét.

CPU AES

Ez a benchmark a CPU teljesítményét az AES (Advanced Encryption Standard) adattitkosító eljárás használatával méri.

CPU Hash

Ez a benchmark a CPU teljesítményét az SHA1 hash algoritmus használatával méri.

FPU VP8

Ez a benchmark a Google VP8 (WebM) videokodek 1.1.0-s verziójának használatával méri a processzor videotömörítési teljesítményét.

FPU Julia

Ez a benchmark az egyszeres pontosságú (vagy 32 bites) lebegőpontos számítási teljesítményt méri több képkockányi Júlia-fraktál kiszámításával.

FPU Mandel

Ez a benchmark a dupla pontosságú (vagy 64 bites) lebegőpontos számítási teljesítményt méri több képkockányi Mandelbrot-fraktál kiszámításával.

FPU SinJulia

Ez a benchmark a kiterjesztett pontosságú (vagy 80 bites) lebegőpontos számítási teljesítményt méri egyetlen képkockányi módosított Júlia-fraktál kiszámításával.