Stabilitás

XE Product imageBE Product imageAE Product imageEE Product image

Ezen az oldalon az AIDA64 alacsony szintű hardverdetektáló moduljait kapcsolhatjuk ki és be. Ezek kikapcsolásával a legtöbb stabilitási probléma kiküszöbölhető.

Ezek az alacsony szintű modulok parancssorból is kikapcsolhatók. Ha az AIDA64-et a /SAFE vagy /SAFEST kapcsolóval indítjuk, letiltunk egyes alacsony szintű hardverdetektáló funkciókat, amivel stabilabb működést érhetünk el.


Kernel-illesztőprogram betöltése

Az esetek nagy részében a stabilitási problémákat megoldja, ha nem töltjük be az AIDA64 kerneldriverét.

Alacsony szintű MSR-műveletek (ritka esetben rendszerösszeomlást okozhat)

Letilthatjuk az MSR utasítások (RDMSR és WRMSR) használatát. Ha ezek nincsenek engedélyezve, a program nem tud információval szolgálni a processzor rendszerbuszáról (FSB) és szorzójáról.

Alacsony szintű PCI-busz műveletek (ritka esetben rendszerösszeomlást okozhat)

Itt a PCI-busz alacsony szintű lekérdezését kapcsolhatjuk ki és be. Ez a művelet régebbi, jellemzően S3 vagy Trident márkájú, PCI-csatolós videokártyákkal szerelt rendszereken okozhat lefagyást. A művelet kikapcsolásának következménye, hogy az AIDA64 nem tud információval szolgálni az alaplapi lapkakészletről, az alaplapi buszokról, a GPU-ról, SPD-adatokról és érzékelőkről.

Alacsony szintű SMBus-műveletek (ritka esetben rendszerösszeomlást okozhat)

Itt az SMBus alacsony szintű lekérdezését kapcsolhatjuk ki és be. Ha a műveletet nem engedélyezzük, a program nem tud SPD- és érzékelőadatokat szolgáltatni.

Alacsony szintű érzékelőműveletek (ritka esetben rendszerösszeomlást okozhat)

Itt az érzékelők alacsony szintű lekérdezését kapcsolhatjuk ki és be. Ritka esetben az érzékelők lekérdezése a rendszer lefagyását, a processzorventilátor leállását okozhatja, vagy figyelmeztető hangjelzéseket válthat ki. Ha a műveletet nem engedélyezzük, a program nem tud érzékelőadatokat szolgáltatni.

Ventilátor-újrakonfigurálás (problémát okozhat az MSI Core Cell és PC Alert alkalmazásokban)

Itt az AIDA64 hardverfigyelő moduljának ventilátor-újrakonfigurálási funkcióját kapcsolhatjuk ki és be. Ez a művelet az összes hűtőventilátor állapotának pontos detektálását teszi lehetővé (beleértve az alacsony fordulatszámú ventilátorokat is). A funkció ugyanakkor ütközhet olyan alkalmazásokkal, melyek szintén használják a ventilátor-újrakonfigurálást – ilyen például az MSI Core Cell vagy PC Alert –, ezért ezek használata esetén ezt az opciót ki kell kapcsolni.

Alacsony szintű SMART-műveletek (ritka esetben rendszerösszeomlást okozhat)

Az alacsony szintű SMART-lekérdezések ritkán rendszerlefagyást okozhatnak. Ha ezt az opciót kikapcsoljuk, a program nem tud adatokat szolgáltatni a merevlemez hőmérsékletéről és SMART-állapotáról.

RAID Tagok összegyűjtése

Itt a RAID-tömbök tagjainak alacsony szintű listázását kapcsolhatjuk ki és be, ez a művelet ritkán rendszerösszeomlást okozhat. Ha a műveletet kikapcsoljuk, a program a RAID-tömbök esetében nem tud adatokat szolgáltatni az ATA-merevlemezek automatikus felismeréséről (autodetect) és SMART-állapotáról.

RAID SMART támogatás

Itt a RAID-tömbök alacsony szintű SMART-lerkérdezését kapcsolhatjuk ki és be, ez a művelet ritkán rendszerösszeomlást okozhat. Ha a műveletet kikapcsoljuk, a program nem tud adatokat szolgáltatni a merevlemez hőmérsékletéről és SMART-állapotáról.

Adaptec RAID támogatás?

Ez az opció az Adaptec RAID alacsony szintű lekérdezéseit kapcsolja ki vagy be, ez a művelet ritkán rendszerösszeomlást okozhat. Ha a műveletet kikapcsoljuk, a program nem tud adatokat szolgáltatni az Adaptec RAID tömbökhöz a merevlemezek hőmérsékletéről és SMART-állapotáról.

NVIDIA GPU SMBus elérés NVIDIA ForceWare-en keresztül

Ezzel az opcióval az Asus videokártyák használata esetén javítható GPU-érzékelők lekérdezésének stabilitása abban az esetben, ha az Asus SmartDoctor szoftver telepítve van és fut.

3D-profilra váltás NVIDIA videokártyákon

A grafikus processzor (GPU) maximális órajele akkor olvasható ki, ha ezt az opciót engedélyezzük. 3D-módban ugyanakkor megnőhet a GPU hűtőventilátorának fordulatszáma.

SMBus-elérés ACPI-on keresztül (Asus alaplapok)

Asus alaplapra épülő számítógépek esetén ennek az opciónak az engedélyezésével biztosítható az AIDA64 hardverfigyelő moduljának, valamint az Asus saját hardverfigyelő és túlhajtó alkalmazásainak (például Asus AI Booster, Asus AI Suite, Asus PC Probe II, Asus SixEngine stb.) problémamentes futása. Csak Asus alaplapra épülő konfigurációk esetén engedélyezzük!

Apple SMC-érzékelő támogatása

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be az Apple SMC-érzékelők által mért hőmérséklet- és ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. A szenzor lekérdezése ritkán instabil működéshez vezethet.

Asetek LC érzékelő támogatás

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be az Asetek LC alapú vízhűtők érzékelői által mért hőmérséklet-, ventilátorsebesség- és szivattyúsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. Beletartoznak a kövezkező eszközök: Antec CC, Corsair H80iGT, Corsair H80i v2, Corsair H100iGTX, Corsair H100i v2, Corsair H110iGTX, Corsair H115i, NZXT Kraken X31, NZXT Kraken X41, NZXT Kraken X61, stb. A szenzor lekérdezése ritkán a rendszer lassulásához vagy összeomlásához vezethet.

Asus ATKEX érzékelő támogatás (Asus ROG)

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be az Asus ATKEX érzékelők által mért hőmérséklet- és ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. A szenzor lekérdezése ritkán a rendszer lassulásához vagy összeomlásához vezethet.

Corsair Link érzékelő támogatás

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a Corsair Link érzékelők által mért hőmérséklet- és ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. A szenzor lekérdezése ritkán a rendszer lassulásához vagy összeomlásához vezethet.

Dell SMI-érzékelő támogatása

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a Dell SMI-érzékelők által mért hőmérséklet- és ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. A szenzor lekérdezése ritkán a rendszer lassulásához vagy összeomlásához vezethet.

GRID+ V2 érzékelő támogatás

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a GRID+ V2 érzékelők által mért ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. A szenzor lekérdezése ritkán a rendszer lassulásához vagy összeomlásához vezethet.

Heatmaster II érzékelő támogatás

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a Heatmaster II érzékelők által mért hőmérséklet- és ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. A szenzor lekérdezése ritkán a rendszer lassulásához vagy összeomlásához vezethet.

HID UPS érzékelő támogatás

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a HID UPS érzékelők által mért hőmérséklet- és ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. A szenzor lekérdezése ritkán a rendszer lassulásához vagy összeomlásához vezethet.

Koolance TMS-200 érzékelő támogatása

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a Koolance TMS-200 érzékelők által mért hőmérséklet- és ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. A kompatibilitási problémák megelőzése érdekében ez a művelet alapértelmezés szerint nincs engedélyezve, és csak akkor javasolt bekapcsolni, ha a hálózatra kötött valamely számítógéphez csatlakozik Koolance TMS-200 eszköz.

T-Balancer érzékelő támogatása

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a T-Balancer érzékelők által mért hőmérsékletértékek alacsony szintű lekérdezését.

DIMM hőérzékelő támogatása

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a DIMM memóriamodulok hőmérsékletének SMBuson keresztüli lekérdezését. A kompatibilitási problémák megelőzése érdekében ez a művelet alapértelmezés szerint nincs engedélyezve, és csak akkor javasolt bekapcsolni, ha a hálózatra kapcsolódó gépekben található hőérzékelővel ellátott memóriamodul.

Toshiba TVALZ érzékelő támogatása

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a Toshiba TVALZ érzékelők által mért ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. A szenzor lekérdezése ritkán instabil működéshez vezethet.

Volterra VT11xx érzékelő támogatása

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a Volterra VT11xx érzékelők által mért hőmérséklet-, feszültség- és fogyasztásértékek alacsony szintű lekérdezését. A szenzor lekérdezése ritkán instabil működéshez vezethet 3D-játékok futtatása során.

GPU érzékelő támogatás

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a GPU érzékelők által mért hőmérséklet- és ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését. A szenzor lekérdezése ritkán a rendszer lassulásához vagy összeomlásához vezethet.

GPU-ventilátor sebességének mérése

Ezzel az opcióval kapcsolhatjuk ki és be a ventilátorsebesség-értékek alacsony szintű lekérdezését AMD és NVIDIA chipes videokártyákon. A szenzor lekérdezése ritkán instabil működéshez vagy a ventilátorsebesség automata szabályozásának zavarához vezethet.

Multi-GPU támogatás

Egyes AMD CrossFireX konfigurációkon (többek között az olyan, több GPU-t tartalmazó videokártyák esetében, mint a Radeon HD 5970) az AMD Catalyst illesztőprogram ULPS energiagazdálkodási funkciója összeütközésbe kerülhet az AIDA64-gyel. Ilyen esetekben javasolt a multi-GPU támogatás kikapcsolása.

GPU-k felébresztése az AIDA64 indulásakor

Ha több grafikus processzor található a számítógépben, előfordulhat, hogy az AIDA64 nem érzékeli az alapértelmezés szerint deaktivált eszközt (például az NVIDIA Optimus technológiával felszerelt notebookokban). Ha a szoftverben látni szeretnénk a rendelkezésre álló összes grafikus gyorsítót, aktiváljuk ezt az opciót.