Hálózati leltár

BE Product imageAE Product image

A cégeknél, intézményeknél megkerülhetetlen feladat a számítógéppark pontos nyilvántartása. Egy PC-leltárt papíron vagy Excel-táblázatban vezetni és folyamatosan frissíteni a hardver- és szoftverkészletben bekövetkező változásokkal ugyanakkor időigényes még egy kisebb vállalkozásnál is, hát még egy nagyobb, több száz vagy több ezer klienssel rendelkező szervezetnél. Nem véletlen, hogy a rendszergazdák – akikre általában ez a munka hárul – olyan adminisztratív tehernek tartják a nyilvántartást, mely fölöslegesen rabol el időt és energiát a fontosabb feladatoktól.

Ezt a terhet veszi le az informatikusok válláról az AIDA64, mellyel a leltárkészítés teljesen automatizálható. Az AIDA64 termékcsalád üzleti felhasználókat megcélzó Network Audit és Business kiadása az igényeknek megfelelő részletességű hardver- és szoftverleltárt képes készíteni a vállalati hálózatra csatlakozó windowsos számítógépekről. Az, hogy a PC-kről milyen információkat gyűjtsön össze, teljes mértékben testre szabható, de kész sablonok (ún. riportprofilok) közül is választhat a rendszergazda.

Rugalmasan konfigurálható

A szoftver nem igényel telepítést, így tartományi környezetben megosztott tárhelyről is futtatható a klienseken. Az, hogy milyen gyakran készítsen leltárt (riportot) a PC-kről, természetesen konfigurálható: készülhet leltár havi rendszerességgel ugyanúgy, mint a felhasználók minden egyes bejelentkezésekor. Mivel az AIDA64 támogatja a parancssori kapcsolókat, a folyamat teljes mértékben automatizálható.


A számítógépekről készített riportok további feldolgozást lehetővé tévő nyílt fájlformátumokba, valamint SQL-adatbázisba is elmenthetők. Az AIDA64 Network Audit és az AIDA64 Business a következő riportformátumokat támogatja:

  • egyszerű szöveg (TXT)
  • HTML
  • MHTML
  • XML
  • CSV
  • MIF
  • INI
  • ADO (adatbázisba illesztés)

Integrált leltárkezelő

A begyűjtött riportokat az AIDA64 Leltárkezelő dolgozza fel, ezzel elkészítve a hálózati leltárt, valamint a hardver- és szoftverelemek megoszlási statisztikáját. A szoftver leltárkezelő moduljában van lehetőség a PC-állományról készült riportok áttekintésére, elemzésére, valamint statisztikák, grafikonok készítésére. Itt a rendszergazda könnyedén ki tudja szűrni például azokat a klienseket, melyek nem teljesítik egy bevezetni kívánt új szoftver minimális rendszerkövetelményeit, vagy melyekre nem települt fel a legfrissebb operációsrendszer-szervizcsomag vagy biztonsági frissítés. A szoftver által megjelenített összesített – több szempont szerint szűkíthető – statisztikában az is azonnal láthatóvá válik, hogy a vállalati számítógépek hány százaléka használ egy adott típusú processzort, adott mennyiségű memóriát vagy éppen egy adott Windows-verziót.


A különböző időpontokban elkészített leltárak közti eltéréseket, azaz hogy mi változott a gépek hardver- és szoftverkörnyezetében, szintén nyomon követhetjük a szoftver változáskezelőjében, melynek funkcióiról ezen az oldalon olvashat bővebben.