Hogyan lehet a céges hálózatra nem kapcsolódó vállalati számítógépekről rendszeresen riportot készíteni?

BE Product imageAE Product image

Az AIDA64 Business és Network Audit kiadásaival azokról a céges számítógépekről – például notebookokról – is tudunk riportot készíteni, melyek nem kapcsolódnak mindig a helyi hálózatra. Így azokat a napi használatban lévő eszközöket is fel tudjuk venni a naprakész PC-leltárunkba, amelyekkel gyakran a telephelyen kívül (is) dolgoznak.

Amennyiben rendelkezik tartományvezérlővel, olvassa el a tartományi környezethez tartozó útmutatónkat .

Az ilyen számítógépek leltározására legalább három lehetőségünk van:

  • Ahogy a helyi hálózat számítógépeinek, úgy a laptopoknak is megadhatjuk a leltárhoz használt adatbázisunk adatait, amit majd az interneten keresztül fog elérni.
  • Használhatunk FTP-szervert, ahova internetkapcsolaton keresztül feltölthetjük a CSV-fájlba készített riportokat.
  • Küldhetjük a riportfájlt e-mailben, amelyből aztán egy szkript segítségével automatikusan a megfelelő mappába tölthetjük le a riportokat, majd akár importálhatjuk is ezeket egy adatbázisba.

Ha a hálózaton kívüli gépeken fájlba mentjük el a jelentéseket, és azokat később aPC-leltárhoz használt adatbázisunkhoz hozzá szeretnénk adni, ügyeljünk arra, hogy mindig CSV-formátumú riportokat készítsünk!

Adatbázis

Először is állítsuk be a helyi hálózaton a használni kívánt adatbázist, majd miután megbizonyosodtunk a működéséről, nyissuk ki a hardveres tűzfalunkon a megfelelő portot. Ez jelen esetben a 3306-os port.

Az adatbázisok konfigurálásáról ide kattintva olvashat részletesen.


FTP Szerver

Az FTP szerver beállítása

Miután feltelepítettük az FTP-szervert, hozzunk létre egy felhasználót, akinek beállítunk egy „Home” könyvtárat, ahova elkészíti majd a riportokat. A könyvtár lehet például a „D:\FTP\Reports”.

A létrehozott felhasználónak adjunk „Write” és „+ Subdirs” jogosultságot!


Az általunk használt – jelen esetben – 21-es portot engedjük át a hardveres tűzfalon és szükség esetén a helyi tűzfalon is, hogy a számítógépek a hálózaton kívülről is csatlakozhassanak az FTP-szerverhez.

Az AIDA64 beállítása

Az FTP-konfiguráláshoz szükséges adatokat a Fájl menü / Beállítások / Riport / FTP lapon tudjuk megadni.

Itt kiszolgálónak adjuk meg a Publikus IP-címünket és az általunk használt portot, majd az erre a célra létrehozott felhasználó nevét és jelszavát. FTP-mappának hozzunk létre egy új mappát például „CSV files” néven a „Home” könyvtárunkon belül, és ennek a mappának a nevét adjuk meg. Ha szükséges használjunk Passzív módú kapcsolódást.


A Teszt gombra kattintva ellenőrizhetjük, hogy minden adatot helyesen adtunk-e meg.


Az AIDA64 futtatása

Ahhoz hogy az AIDA64 automatikusan az FTP-szerverre küldje a riportokat, használjuk az /FTPUPLOAD [fájlnév] paramétert.

Ezt a műveletet beállíthatjuk ütemezett feladatként, amely akár minden bejelentkezéskor vagy naponta egyszer elkészíti a jelentést.

Nyissuk meg a feladatütemezőt, majd a Művelet / Feladat létrehozása… menüpontot.

Az Indítás lapon található „Új” gombra kattintva hozzunk létre egy új indítási feltételt.


Adjunk hozzá egy új műveletet úgy, hogy kitallózzuk a megosztásban lévő AIDA64-et, majd megadjuk a szükséges kapcsolókat. Például: „\\SRVR2012\Shares\AIDA64\aida64.exe /FTPUPLOAD $DATE_$HOSTNAME /CSV /AUDIT”


Végül a futtatáshoz adjuk meg a szükséges legmagasabb szintű jogosultságot.


Innentől kezdve minden bejelentkezéskor készül majd riport. Annak érdekében, hogy ne generáljunk fölösleges riportokat, állítsunk be ütemezést az AIDA64-ben is, és ehhez igazítsuk a Windows-ütemezés indítási feltételének ismétlését:


Az így elkészült riportokat – amennyiben CSV-riportformátumot választunk – akár automatikusan az adatbázisunkba importálhatjuk.

Ügyeljünk arra, hogy ilyen paraméterezett indítás esetén az /ACCEPT kapcsoló nem használható.

E-mail

Ha a riportokat e-mailben szeretnénk elküldeni, az AIDA64-et az /E paraméter megadásával szükséges indítani. Ha nem adunk meg e-mail címet, a szoftver a riportot a Beállítások / E-mail menü „To:” cím mezőjében megadott címre küldi el. Ha a Beállítások / Riport menüpontban a tömörítés be van kapcsolva, a riportokat automatikusan tömöríteni fogja. Az ilyen jellegű levelekre érdemes egy új e-mail fiókot létrehozni, ha sok számítógépről van szó.

AIDA64 /E admin@company.com /CSV /AUDIT /SILENT /SAFE


Ahogy befejeződött a riport készítése, a program rögtön elküldi a fájlt e-mailben a paramétereknél megadott címre.

Az üzenet a lenti képen láthatóhoz hasonlóan fest majd:


A letöltés gombra kattintva letölthetjük a CSV-riportokat egy könyvtárba, ahonnan automatikusan az adatbázisba importálhatjuk ezeket.

Az elkészült riportok adatbázisba importálása