Hardverdiagnosztika

XE Product imageBE Product imageEE Product image

Az AIDA64 hardverfelismerő motorja több mint 25 év kutató-fejlesztő munkájának eredményeit sűríti magába. Ennek köszönhető, hogy a szoftver az iparágban etalonnak számító pontossággal képes beazonosítani a PC-k alkatrészeit az alaplapoktól kezdve a processzorokon, GPU-kon, memóriamodulokon, bővítőkártyákon át a háttértárakig. A technológia alapját adó, folyamatosan bővülő eszközadatbázis ma több mint 208 000 bejegyzést tartalmaz. Így részletes adatokkal tud szolgálni a processzor jellemzőiről, felépítéséről, a CRT- és LCD megjelenítők állapotáról, míg rendszerstabilitás-tesztjével feltérképezhetők a számítógép teljesítményének felső határai. E teszt során a hőmérséklet és feszültségértékek valós időben követhetők, miközben beazonosíthatók a potenciális hibalehetőségek, stabilitási problémák.

CPUID

A szoftver CPUID panelje rendkívül részletes adatokkal szolgál a gépben található mikroprocesszorokról és processzormagokról, többek között megadja a CPU által támogatott utasításkészlet-kiterjesztéseket, a gyorsítótárak méretét, az alkalmazott gyártástechnológiát, valamint valós időben mutatja a működési feszültséget és frekvenciát.


Stabilitásteszt

Nemcsak otthon, de vállalati környezetben is jó szolgálatot tehet az AIDA64-ben elérhető rendszerstabilitás-teszt, mellyel beazonosíthatók az esetleg instabil vagy hibás működésért felelős hardverkomponensek. Az eszköz ugyanúgy alkalmas túlhajtott (tuningolt) házi PC-k, mint gyakori lefagyásokkal küszködő céges konfigurációk működőképességének tesztelésére.

A teszttel a processzort – akár egyszerre több processzort is –, a memóriaalrendszert, a merevlemezeket és a GPU-t maximális terhelésnek tudjuk kitenni egyenként vagy akár egyszerre is. A terheléses vizsgálat alatt a működési frekvencia, a hőmérséklet- és feszültségértékek, a ventilátor-fordulatszámok és a fogyasztás változása grafikonon követhető valós időben.

Az AIDA64 stabilitástesztjének különlegessége, hogy minden végrehajtóegységet, minden processzormagot és processzort képes leterhelni, így sokkal extrémebb igénybevételnek és hőterhelésnek teszi ki a CPU-t és a memóriaalrendszert, mint egy hétköznapi alkalmazás vagy tesztprogram, legyen az bármilyen erőforrás-igényes is.


Ha a PC stabilitását szeretnénk ellenőrizni, érdemes néhány órán át az összes kiválasztható komponenst terhelni. Ha ilyenkor a teszt során nem jelenik meg hibaüzenet, nem indul újra vagy fagy le a rendszer, akkor működése stabilnak mondható.

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy hajlamos-e túlmelegedésre a PC vagy annak egy-egy komponense, elég csupán a processzor lebegőpontos egységét terhelni („Stress FPU”), mely rendkívüli igénybevételnek teszi ki a CPU-t.

A stabilitásteszt használható merevlemezek, SSD-k és OpenCL GPGPU videokártyák tesztelésére is. Az OpenCL terheléspróba során ráadásul a szoftver a számítógépben lévő összes grafikus kártyát egyszerre képes maximális terhelésnek kitenni, még akkor is, ha az egyik integrált megoldás.

Monitordiagnosztika

Az AIDA64 egy monitordiagnosztikai modult is tartalmaz, amely segítséget nyújt az LCD és CRT-monitorok képének precíz beállításában, kalibrálásában, valamint az esetleges hardverhibák felderítésében. A szolgáltatás 45-féle képernyőkép használatával teszteli a kijelzőt, és mutatja meg, ha az nincs megfelelően konfigurálva vagy nem működik megfelelően.